Ötödik alkalommal adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjat; idén egy magyar szabadalommal rendelkező napkollektor, valamint egy környezetbarát talajminőség-javító organizátor pályázatot talált legjobbnak a kuratórium.

“Fontos, hogy a tudományok a jövőbe lássanak, hiszen komoly felelősségük van abban, merre haladunk. Elképzelhető, hogy néhányan elgondolkodnak azon, miért is kell a történelmet messzelátó tudománynak tekinteni, pedig a múlt elemzése során sokat tanulhatunk saját hibáinkból. Ez legalább olyan fontos, mint az orvostudományok, a jogtudomány és egyéb bölcsészettudományok – hangsúlyozta Fülöp Ferenc, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia ezért választotta idén mottójául a “Messze látó tudomány – felelős válaszok a jövőnek” címet a közel egy hónapos rendezvénysorozatra.

A szlogen jelentése kettős – tette hozzá Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora – hiszen nem elég a tudományos felelősség, a problémák előrevetítése, szükséges mögé az a szándék, hogy a kutatók az ismeretek fejében a társadalmat szolgálják. Ehhez nyújt megfelelő színteret a SZAB, ahol “a tudományterületek közelségével közelebb jutnak ahhoz a gondolatisághoz, ami a modern tudományok meghatározója. Lassan kezd értelmetlenné válni, hogy a területek elszigeteltek egymástól, hiszen megoldásra váró problémák vannak”. Bizakodóan tekint afelé, hogy Szegeden tovább erősödik a tudományos élet színvonala, s ezáltal még több ok lesz a magyar tudományt ünnepelni.

Az elnöki és a rektori köszöntőbeszédeket követően kiosztották az V. Dél-alföldi Innovációs Díjat, amelyet a gazdasági társaság kategóriában idén a Péter Impex Kft. nyert el. A cég olyan szelektív bevonatú sík napkollektorokat gyárt, amelyek a melegvíz előállításában és az öko-fűtés területén ért el jelentős előrelépéseket. A 2014-es évben természetes személyek is pályázhattak az elismerésre, ha új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes innovációs eredményt képesek felmutatni. Ebben a kategóriában Szabó Saroltát, a BioeGO névre hallgató, négykomponensű környezetbarát talajorganizátor feltalálóját találták alkalmasnak a díjra.