Az elmúlt években nagyon sok gazdálkodóval egyeztettünk, és amikor a problémáikról kérdeztük őket, nagyjából mindenki ugyanazokat a kihívásokat sorolta fel.

Az időjárás egyre szélsőségesebb.

A telek enyhék, a kórokozók könnyen áttelelnek.

A meghosszabbodott nyarak extrém melegek és aszályosak.

Egyre több vegyszer és műtrágya kerül kijuttatásra, de az eredményeken nem látszik.

A kiadott műtrágya, de még a szervestrágya sem hasznosul megfelelően.

A növényvédőszerek nem hozzák a várt eredményt. A kórokozók egyre ellenállóbbak és újabb kórokozók bukkannak fel.

A növényvédő szerek egyre korlátozottabb körben használhatóak. Több olyan zöldségféle is akad (pl. zeller), melynek 2018-ban nincs is engedélyezett kémiai növényvédőszere. Az átvevőhelyek és viszonteladók szermaradvány-szint ellenőrzései egyre szigorodnak és a jövőben még tovább fognak szigorodni.

A magyar termelőknek az EU fejlettebb országai (Hollandia, Németország, Franciaország) gazdálkodóival is állniuk kell a versenyt ami komoly követelményeket támaszt a pulton tarthatóság, magas minőség és beltartalmi érték és költséghatékonyság terén. Jól tudjuk, ez nem kis kihívás.

A jelenlegi piaci helyzet a valóságban egyre inkább megköveteli a monokultúrás termelést, annak ellenére, hogy a vetésforgó jóval ideálisabb lenne az egészséges talajélet szempontjából. Továbbá a zöldségtermesztésben viszonylag rövid tenyészidőszakok és gyors váltási ciklusok jellemzők. A retektermesztők pl. egy évben 4-5 ciklusban, ráadásul jellemzően monokultúrában termesztenek!

Fentiekre tekintettel, olyan személyre szabott, alternatív megoldásokra van szükség, melyek képesek a felsorolt problémák enyhítésére. Az egyre dráguló műtrágya és vegyszerárak, növekvő költségek mellett fontos cél lehet a jelentős megtakarítás elérése. Jobb minőségű és magasabb áron eladható termékek, nagyobb profit realizálása, melyek a bioeffektor technológia alkalmazásával elérhetővé válnak