Közeledik az őszi repcénk és a kalászosaink betakarítása.

2023-tól az Agrár-Ökológiai Programban a szármaradványok bontása céljából kijuttatott mikrobiológiai készítmény 2 pontot ér.

Mindez felveti annak kérdését, hogy a piacon található sok tarlóbontó készítmény közül melyik számunkra a legjobb választás, melyikkel érhetjük el a kívánt hatást?

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani.

  • Miért fontos a megfelelő tarlókezelés?

Mindenekelőtt tudatosítanunk kell, hogy a tarlók gyökér és szármaradványai megfelelő kezeléssel értékes tápanyagot biztosítanak a következő veteményünk számára, emellett jelentősen javítják a talaj szervesanyag tartalmát, termőképességét.

Növényvédelmi szempontból is különösen indokolt a szármaradványok szakszerű kezelése, hiszen a kezeletlen tarló kitűnő életteret biztosít a kórokozók számára.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nehezen tervezhető vetésforgó miatt, a gazdálkodók kénytelenek olyan növényeket vetni ugyanarra a területre viszonylag rövid időn belül, melyek ugyanazon kórokozóra fogékonyak – például a repce-napraforgó vonatkozásában.

Ezeket a kedvezőtlen hatásokat tudjuk tompítani, megfelelő szárbontó technológiával.

A BioeGO mikrobiológiai készítmény hasznos, egymást segítő Trichoderma fonalas gombákból, antibiotikum termelő és nitrogénkötő baktériumokból áll. Egy készítményben ötvözi a szárbontó és a biológiai gombaölő szerek jótékony hatását.

  • Miért hatékonyabb a BioeGO technológia az eddigi megoldásoknál?

A hatékonyság kulcsa a komplexitás. A BioeGO hatás arra épül, hogy a szárbontást fonalas gombák és baktériumok együttműködve végzik. Ez az összetett mikrobiális flóra sokkal ellenállóbb az olyan hatásokkal szemben, mint a magas hőmérséklet, UV sugárzás, illetve a szárazság. Továbbá a lignin tartalmú szármaradványokat is képesek elbontani és azokból további hasznos tápanyagokat feltárni.

Ezen túlmenően, a készítmény tartalmaz egy Trichoderma asperellum gomba törzset is, amely kiszorítja a talajból támadó kórokozó gombákat, mint például a Fuzárium vagy Szklerotínia, csökkentve a későbbi fertőzések kockázatát.

Ezek mellett nitrogénkötő baktérium törzset is tartalmaz, megelőzve az ilyenkor előforduló pentozán-hatást.

A BioeGO mikrobiológiai készítmény alkalmazása 2 pontot ér az AÖP-ben.

Egyszeri kijuttatással, bármilyen tarló és szármaradvány kezelésére, a piacon egyedülállóan komplex tudással