• Mik azok a mikorrhiza gombák?

A mikorrhiza (görögül: gombagyökér) a gombák és növények között kialakuló szimbiózis, nevezik gyökérkapcsoltságnak is. A gomba micéliumából kiinduló gombafonalak (hifák) behálózzák a gazdanövény gyökereit, mellyel kölcsönösen segítik egymás tápanyaghoz jutását.

Ezek a talajban élő mikroszervezetek, mivel fejlődésük és szaporodásuk kizárólag gazdanövény jelenléte mellett lehetséges, képesek a legtöbb szárazföldi növénnyel – termesztett növényekkel, gyümölcsfákkal és erdőalkotó fákkal – mindkét fél számára előnyös szimbiózisban élni.

Ebben a szimbiózisban, a növény a maga által fotoszintetizált cukrokkal és egyéb szerves anyagokkal látja el a gombát, cserébe a micélium hatalmas felszínével és a növény gyökereinél nagyobb kapacitásával több vízhez és ásványi anyaghoz juttatja a gazdanövényt.

Az olyan talajokban, melyekben a foszfát-ionok szorosan kötődnek vas-oxidokhoz, a növényi gyökerek képtelenek kivonni a foszfort, de a mikorrhizális micéliumok ezekhez a forrásokhoz is hozzáférnek, miként a növény számára immobilis cink-, molibdén-és rézvegyületekhez is. A gombafonalak szerves vegyületeket is le tudnak bontani. A két partner összehangolt szabályozását az is bizonyítja, hogy együttesen szintetizálnak olyan fehérjéket („mikorrhizineket”) is, amilyeneket külön-külön egyikük sem termel.

A mikorrhizált növény ellenállóbbá válik a só-, szárazság-, hőmérséklet- és nehézfém okozta stresszel szemben. Gyorsabb lesz a növekedése és fokozódik a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni ellenállósága.

  • Biológiai növényvédelemben betöltött szerepük

A mikorrhiza gombák és a kórokozók között versengés folyik a gyökéren található fertőzési helyekért. Ennek során a mikorrhiza gombák olyan anyagokat termelnek, melyek a káros gombák behatolását megakadályozzák. Kísérletek során nyert bizonyítást, hogy a fonálférgek esetében is csökkenti a kártétel gyakoriságát.

 

  • Hogyan tudjuk elősegíteni a szimbiózist ?

Ahhoz, hogy a fenti szimbiózis kialakuljon, nem elegendő csupán a mikorrhiza gombák jelenléte a talajban. A kapcsolat létrejöttéhez szükség van egy speciális jeladásra a növény részéről, melyet a mikorrhiza gombák érzékelnek és megtalálják a gombafonalak a gyökérzetet.

Ez a növényi jelzés különböző vegyületek kiválasztását (pl: Strigolacton) jelenti a gyökéren keresztül. A növények azonban nem mindig képesek ennek a kezdő jelzésnek a leadására a különböző stresszfaktorok vagy gátló tényezők miatt.

Ilyenkor lehet segítségünkre a Betain vagy a Kitozán, melyek képesek stimulálni a növény gyökérzetét ennek a jelnek a leadására.

A BioeGO WIN immunerősítő szervestrágya alkalmazásával elő tudjuk segíteni a mikorrhiza kapcsolat létrejöttét, ezáltal hasznos plusz tápanyaghoz juttatjuk növényeinket.